OK

Vizija Društva baletnih umetnikov Slovenije

Društvo baletnih umetnikov Slovenije (DBUS) je nacionalna krovna organizacija za področje profesionalne baletne umetnosti, ki služi širokemu preseku baletnega področja. DBUS izvira iz nekdanjega Združenja baletnih umetnikov Jugoslavije, ki je delovalo v nekdanji državi, katere del je bila tudi Slovenija, ustanovljeno pa je bilo leta 1986. DBUS na področju baleta zagovarja ključna in pravična področja strokovnega izobraževanja, razvoja, promocije, sklicevanja, zagovarjanja in podpore posameznikom in ciljnim organizacijam.

 Vizija 

V Društvu baletnih umetnikov Slovenije smo odločeni, da bomo z začrtanimi smernicami vzdrževali in izboljševali dostojanstveni status, do katerega je baletni umetnik v Sloveniji upravičen. S prepričanjem, da lahko pomen baleta in plesa navdihuje bolj pravičen in človeški svet, bomo krepili njun pomen ter pomen baletnega umetnika. Ob tem bomo baletno umetnost tudi v prihodnje promovirali z namenom informiranja in za navdih naroda, pri katerem uspevata ustvarjalnost in umetnost.  

Poslanstvo 

Društvo baletnih umetnikov Slovenije podpira pravično področje baleta, njegov pomen, uveljavitev, dostojanstvo in razvoj slovenskega baletnega umetnika ter slovenske baletne umetnosti. Osrednji programi DBUS so osredotočeni na področja izvajanja lastnih programov z namenom širjenja prepoznavnosti baleta, izobraževanja ter skrbi za položaj baletne umetnosti v Sloveniji ter slovenskega baletnega umetnika.

Temeljne vrednote DBUS

Ustvarjalnost

Ustvarjalnost navdihuje spremembe. V Društvu baletnih umetnikov Slovenije cenimo ustvarjalno sposobnost slehernega posameznika, ki s svojimi ustvarjalnimi zamislimi gradi svet umetnosti. Cenimo umetniško nadarjenost naroda in njegovo pripadnost umetnosti, saj nam s svojim podpornim okoljem pomaga graditi novi in boljši svet umetnosti ter hkrati prepoznavnost in identiteto naroda.

Povezovanje

V Društvu baletnih umetnikov Slovenije si prizadevamo vzpostaviti katalitično mrežo, ki jo oživlja povezovanje, druženje in sodelovanje. Udejstvovanje strokovnjakov cenimo kot prakso številnih vrednot, ki pozitivno vplivajo na nadaljnji razvoj baletne umetnosti pri nas.