PRVI BALETNI VEČER DANCS-PIRAN 2022 Z GOSTI

V soboto, 30. julija 2022 so udeleženci Mednarodnega poletnega baletnega tabora Dancs-Piran 2022 v Amfiteatru Avditorija Portorož v okviru Tedna baleta 2022 nastopili na Prvem baletnem koncertu Dancs-Piran 200 z gosti

Vsako leto se udeleženci Mednarodnega poletnega baletnega tabora Dancs-Piran, ki ga že debet let zapored organizira Društvo baletnih umetnikov Slovenije, predstavijo na dveh zaključnih koncertih, po koncu prvega tedna tabora ter ob zaključku celotnega tabora.

Na prvem večeru so plesali tako tisti udeleženci tabora, ki so se odločili za udeležbo v prvem tednu, kot tisti, ki obiskujejo tabor v celoti. Program so sestavljali odlomki iz celovečernega baleta Don Kihot, ki ga bodo udeleženci na odru Amfiteatra Avditorija Portorož  v celoti predstavili 5. avgusta 2022, različne variacije, etude in sodobne točke. 

Najprej je bila na sporedu scena Driad iz baleta Don Kihot, v kateri so v koreografiji Allistera Madina in Mirjane Šrot, ki je pripravila odlomek Malih amorčkov zaplesale profesionalne baletne plesalke (NINA KRAMBERGER, BEATRICE BARTOLOMEI in ANTONETA TURK), udeleženke Nadaljevalne & profesionalne delavnice klasičnega baleta (NAĐA MRAŠIĆ, ANTONETA TURK, LEA BRUČI, VITA VODA, LU DORNIK, IZA FAŠUN, MIA LOVRENČAK, DORA SZEPSI, SOFIJA RADOVANOVIĆ, ZARJA KOTLUŠEK PAVČIČ, GVENDOLIN NAGY, JANJA ŠINKOVEC, LARA MARKOVIČ, LANA DRUŠKOVIČ, TEJA SEVER, SAMANTA DRODVILAITĖ – ZIENIŪTĖ, KLARA STRMČNIK, MANCA STRMČNIK, NUŠKA GUJT, NAJA KAPUN, CLAIRE KATICA MOGUS) ter udeleženke Osnovnega naprednega tečaja klasičnega baleta TARA PEČNIK, LANA PEČNIK, AJDA KATARINA ŽVOKELJ, GABRIJELA LEVPUŠČEK, LANA KRALJ, AJDA POŽAR, ELA NARAT, ELA NORA BELINA, ANJA PIPAN, ANA LINA TELIČ, NEŽA KUNEJ, ISABEL TRIMINI, STEFANIJA MARUSIG, IZABELA HACE, REA FELICIJAN, INTI REPOVŠ in GAJA TARA KRUŠIČ. 

Sledila je koreografija Eleka Tiborja Zsolta z naslovom UVERTURAna glasbo Georgesa Bizeta, v katters sta plesala udeleženca Nadaljevalne & profesionalne delavnice klasičnega baleta SAMANTA ZIENIŪTĖ in CHRISTIAN FALCIER ter udeleženke Osnovnega naprednega tečaja klasičnega baleta TARA PEČNIK, LANA PEČNIK, AJDA KATARINA ŽVOKELJ, GABRIJELA LEVPUŠČEK, LANA KRALJ, AJDA POŽAR, ELA NARAT, ELA NORA BELINA, ANJA PIPAN, ANA LINA TELIČ, NEŽA KUNEJ, ISABEL TRIMINI, STEFANIJA MARUSIG, IZABELA HACE, REA FELICIJAN, INTI REPOVŠ in GAJA TARA KRUŠIČ.

Spored se je nadaljeval z variacijo Kitry iz 1. dejanja baleta Don Kihot, ki jo je zaplesala TEJA SEVER, variacijo Florisse iz baleta TRNULJČICA, ki jo je zaplesala LEA BRUČI, pas de deuxom iz 3. dejanja baleta TRNULJČICA, ki sta ga plesala GVENDOLIN NAGY, ALFIE PEARCE, FANTZIJO O CARMEN, ki jo je plesala SAMANTA ZIENIŪTĖ ter variacijo iz baleta PAQUITA, ki jo je plesala IZA FAŠUN. 

Na glasbo Johna Cagea in v koreografiji Luke Ostreža so se s sodobno koreografijo z naslovom SREČANJE 1 predstavile udeleženke Osnovnega naprednega tečaaj klasičnega baleta TARA PEČNIK, LANA PEČNIK, AJDA KATARINA ŽVOKELJ, GABRIJELA LEVPUŠČEK, LANA KRALJ, AJDA POŽAR, ELA NARAT, ELA NORA BELINA, ANJA PIPAN, ANA LINA TELIČ, NEŽA KUNEJ, ISABEL TRIMINI, STEFANIJA MARUSIG, IZABELA HACE, REA FELICIJAN, INTI REPOVŠ in GAJA TARA KRUŠIČ.

Po variaciji iz baleta LAURENCIJA, ki jo je plesala LANA DRUŠKOVIČ je sledil duet Carmen in Don Joseja iz baleta CARMEN v izvedbi profesionalnih baletnih plesalcev BEATRICE BARTOLOMEI in TOMAŽA GOLUBA, udeleženke Nadaljevalne & profesionalne delavnice klasičnega baleta LU DORNIK, IZA FAŠUN, MIA LOVRENČAK, SOFIJA RADOVANOVIĆ, ZARJA KOTLUŠEK PAVČIČ in TEJA SEVER, pa so se nato predstavile v sodobni koreografiji Luke Ostreža, SREČANJE 2. 

Sledile so še tri variacije, in sicer variacija Kitry iz 3. dejanja baleta DON KIHOT v izvedbi profesionalne baletne plesalke NINE KRAMBERGER, variacija iz 1. dejanja baleta GISELLE v izvedbi LU DORNIK ter variacija Gamzatti iz baleta BAJADERA v izvedbi NUŠE GUJT BAUMAN, nato pa je sledil Pas de quatre iz baleta DON KIHOT v izvedbi profesionalne plesalke in plesalca BETARICE BARTOLOMEI in TOMAŽA GOLUBA ter plesalk in plesalcev Nadaljevalne & profesionalne delavnice klasičnega baleta ALFIA PIERCEA, ZARJE KOTLUŠEK PAVČIČ, NAĐE MRAŠIĆ, KLARE STRMČNIK, MANCE STRMČNIK, CHRISTIANA FALCIERJA in SIMONEA CAROSSA. Za konec večera je bila na sporedu Balkonska scena iz baleta ROMEO IN JULIJA v izvedbi ANTONETE TURK in ROBERTA HYLANDA.