OK

MLADI BALETNI PLESALCI V PIRANU PRIČELI Z DODATNIM STROKOVNIM USPOSABLJANJEM

V Piranu se je pod okriljem Društva baletnih umetnikov Slovenije, 16. julija 2022 pričelo že sedmo tradicionalno vsakoletno dodatno strokovno usposabljanje mladih baletnih plesalcev, ki so tik pred zaključkom baletnega šolanja in tako rekoč pred vrati profesionalne plesne kariere. Usposabljanje v prvem tednu vodita prvak slovenskega baleta Anton Bogov in Aleks Theo Šišernik, v drugem in tretjem tednu pa se jim bodo pridružili še prof. Evelyn Teri iz Dunaja, Allister Madin iz Pariza in Elek Tibor Zsolt iz Gyora.

Društvo baletnih umetnikov Slovenije zadnjih sedem let izbere talentirane mlade, tako domače baletne plesalke in plesalce kot baletne plesalke in plesalce iz tujine, in jim v poletnem času nudi dodatno strokovno usposabljanje, vezano na priprave in nastope v celovečernih baletnih predstavah ter v programih baletnih koncertov.

V letu 2022 bodo plesalci najprej študirali zborovske vloge v dveh celovečernih baletnih predstavah, v baletih Romeo in Julija in Carmen, ki bosta na sporedu v Amfiteatru Avditorija Portorož 1.8.2022 in 3.8.2022, hkrati pa se pripravljali v solističnih točkah za nastope v dveh baletnih koncertih, ki bosta na sporedu 31.7.2022 in 6.8.2022. V ponedeljek, 25.7.2022 se bodo plesalci aktivno vključili tudi v delo Nadaljevalne & profesionalne delavnice klasičnega baleta v okviru Mednarodnega poletnega baletnega tabora Dancs-Piran 2022, kjer bodo skupaj z ostalimi udeleženkami in udeleženci pripravljali celovečerno baletno predstavo Don Kihot, koreografov Allisterja Madina, Antona Bogova in Evelyn Teri. Don Kihota bodo uprizorili 5.8.2022, prav tako v Amfiteatru Avditorija Portorož.

Poleg slovenskih baletnih plesalcev se dodatnega strokovnega usposabljanja v letu 2022 udeležujejo še plesalke in plesalci iz Avstrije, Srbije, Italije, Madžarske in Litve.