MEDNARODNO BALETNO & KOREOGRAFSKO TEKMOVANJE TUTU 2022

Na Velikem odru SNG Maribor je med 24. – 27. majem 2022 v organizaciji Društva baletnih umetnikov Slovenije v sodelovanju z SNG Maribor potekalo Mednarodno baletno & koreografsko tekmovanje TUTU 2022. TUTU 2022 jeodprl vrata vsem baletnim plesalkam, plesalcem in koreografom, ne glede na njihovo nacionalnost. V različnih kategorijah SOLO, SKUPINA ter  KOREOGRAFIJA so se pomerili učenke in učenci baletnih šol z osnovnim ali razširjenim programom, dijakinje in dijaki srednjih baletnih šol ter študenti višješolskih in visokošolskih baletnih ustanov. V vseh kategorijah, razen v kategorijah Koreografija, so tekmovalci v letu 2022 ponovno tekmovali po dvokrožnem tekmovalnem sistemu, prvi krog in finale, točke iz prvega kroga tekmovanja pa so se po novem seštevale s točkami v Finalu. Po novem sta se tako v prvem krogu kot v finalu tekmovanja črtali najvišja in najnižja ocena, dodeljeni s strani žirantov. V okviru tekmovanja koreografskih miniatur TUTU 2022 je tekmovanje ohranilo tri kategorije, in sicer KOREOGRAFIJA PROFESIONALNO, KOREOGRAFIJA – SPODBUJANJE LASTNE USTVARJALNOSTI 10 – 14 LET in KOREOGRAFIJA – SPODBUJANJE LASTNE USTVARJALNOSTI 15 – 18 LET. S slednjimaTUTU želi spodbujati mlade k čimprejšnjemu pričetku delovanja na področju baletne koreografije.

Tekmovalce je ocenjevala sedemčlanska strokovna žirija priznanih domačih in mednarodnih baletnih strokovnjakov, balerina, koreografinja in pedagoginja prof. Evelyn Téri iz Avstrije kot predsednica žirije, mednarodno uveljavljena primabalerina Anastasija Matvienko iz Ukrajine, nekdanja solistka Baleta SNG Maribor Ljiljana Keča iz Slovenije, solistka Baleta SNG Opera in balet Ljubljana Olga Andreeva, prorektor Madžarske plesne univerze iz Budimpešte prof. Szilárd Macher, umetniški direktor nacionalnega baleta iz Brna Mário Radačovský in direktor Baleta Verona Eriberto Verardi.

Kategorije SOLO:

V kategoriji I. BELA je prvo mesto in tretja nagrada pripadla Brini Gerebic z 89,9 točkami, druga je bila Lana Polak z 82,3 točkami, tretja pa Alisa Rebol z 78,4 točkami.

V kategoriji II. RUMENA je prvo mesto pripadlo Pii Capl Škrinjar z 84 točkami, drugo pa Manci Lončar z 82 točkami. Ostali tekmovalci v tej kategoriji se v Finale tekmovanja niso uvrstili.

V kategoriji III. ROZA je prvo mesto z doseženimi 84,3 točkami pripadlo Evi Mesarec.

V kategoriji IV. ORANŽNA je v konkurenci 16 tekmovalk in tekmovalcev prvo mesto s prvo nagrado in 96 točkami pripadlo madžarki Lili Nemeth, drugo mesto z drugo nagrado in 92,3 točkami lituanki Else Pilinkuite in tretje mesto z drugo nagrado in 91 točkami madžarki Dori Szepsi. Tretjo nagrado so prejli še Nuša Gujt Bauman (Slovenija, 87,9 točk), Ana Lina Telič (Slovenija, 87,4 točk), Rosina Szabo (Madžarska, 87 točk), Gregi Golob (Slovenija, 86,9 točk), Greta Chiaroni (Italija, 86,3 točk) in Tara Pečnik (Slovenija, 85,8 točk).

V kategoriji V. RDEČA je prvo mesto s prvo nagrado in doseženimi 97,3 točkami pripadlo japoncu Hiraku Saito, drugo mesto z drugo nagrado in 93,9 točkami madžarski Janki Dobra, tretje mesto z drugo nagrado in 91 točkami pa madžarski Csenge Csipan. Tretjo nagrado sta osvojili še slovenki Manca Strmčnik z 89,2 točkami ter Klara Strmčnik z 88,1 doseženimi točkami.

Kategorije SKUPINA:

V kategoriji VIII. VIJOLIČNA je prvo mesto z drugo nagrado in 93,1 doseženimi točkami zasedla skupina Plesnega kluba Zapleši si, drugo pa skupina Društva ljubiteljev baletne umetnosti Divača z 81,3 doseženimi točkami.

V kategoriji IX. MODRA je prvo mesto z 80,3 doseženimi točkami zasedla skupina Baletne šole Ana, drugo pa skupina Glasbene šole Vrhnika z 80 doseženimi točkami.

V kategoriji XI. ZELENA je prvo mesto z drugo nagrado in 93 doseženimi točkami pripadlo skupini Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.

Kategorije KOREOGRAFIJA:

V kategoriji XIII. KOREOGRAFIJA – spodbujanje lastne ustvarjalnosti 10 – 14 let je prvo mesto z drugo nagrado in 93,8 doseženimi točkami pripadlo Ani Lini Telič za lastno koreografijo Movement, drugo mesto s tretjo nagrado in 87 doseženimi točkami Brini Gerebic s koreografijo Love in tretje mesto s tretjo nagrado ter 86,6 doseženimi toočkami pa Eli Nori Belina, Izabeli Hace in Tari Pečnik za koreografijo Nedotakljivo.

V kategoriji XIV. KOREOGRAFIJA – spodbujanje lastne ustvarjalnosti 15 – 18 let je prvo mesto z drugo nagrado in 94 doseženimi točkami zasedla Eva Pletikosič s koreografijo Ne vem, drugo mesto z drugo nagrado in 91,4 doseženimi točkami Naomi Uma Zorman s koreografijo izSTOP ter tretje mesto z 77,8 točkami Nuša Gujt Bauman s koreografijo Violina.

V kategoriji XV. KOREOGRAFIJA PROFESIONALNO je prvo mesto z drugo nagrado in 94,8 doseženimi točkami pripadlo Dorotteyi Lengyel s koreografijo Mask off, drugo mesto s trejo nagrado in 88,6 točkami Patriciji Crnkovič in Tjaši Bucik s koreografijo Vert ter tretje mesto z 82,4 doseženimi točkami Claudii Sovre s koreografijo Do I dare?

Posebne nagrade so osvojili:

HIRAKU SAITO – posebna nagrada strokovne žirije za najbolj talentiranega plesalca,

BRINA GEREBIC – posebna nagrada strokovne žirije za najmlajšo udeleženko tekmovanja,

LANA POLAK – posebna nagrada strokovne žirije za najboljšo umetniško interpretacijo tekmovalne točke Rdeča kapica,

ANA LINA TELIČ – posebna nagrada strokovne žirije za  najboljšo lastno koreografijo tekmovalca,

TANJA PAVLIČ – posebna nagrada strokovne žirije za najboljšo učiteljico,

MIRJANA ŠROT – posebna nagrada strokovne žirije za najboljšo učiteljico,

GREGI GOLOB in ANA LINA TELIČ – posebna nagrada predsednice strokovne žirije, prof. Evelyn Teri: kotizacija za udeležbo na mednarodnem baletnem tekmovanju Vienna Grand Prix v juniju 2022,

ANJA PIPAN, ANA LINA TELIČ, ELA NORA BELINA, GREGI GOLOB, VANJA KOVAČEVIČ – posebna nagrada člana žirije Eriberta Verardija, 50% popust za udeležbo na Poletni baletní šoli Balletto di Verona,

SKUPINA PLESNI KLUB ZAPLEŠI SI / THE GROUP OF THE DANCE CLUB ZAPLESI SI – posebna nagrada strokovne žirije za muzikalnost in usklajenost pri izvedbi tekmovalne točke Tarantela,

JANKA DOBRA – prenosni baletni drog, ki ga poklanja Finabalerina,

LILI NÉMETH, VANJA KOVAČEVIČ, ANA LINA TELIČ – posebna nagrada Društva baletnih umetnikov Slovenije, kotizacija za enotedensko udeležbo na Mednarodnem poletnem baletnem taboru Dancs-Piran 2022,

GVENDOLIN NAGY, KATA BÁN, DOROTTYA LENGYEL – posebna nagrada Društva baletnih umetnikov Slovenije, kotizacija za sodelovanje v baletnih predstavah DBUS v juliju in avgustu 2022 z polno kotizacijo za udeležbo na Mednarodnem poletnem baletnem taboru Dancs-Piran 2022.