Nazaj na ARHIV 2014


POLETNI FESTIVAL PIRAN 2014

 

Od 3. do 16. avgusta 2014 je v Piranu potekal prvi Poletni festival Piran, ki je vsak večer na Tartinijev trg privabi množico ljudi. Namen festivala je bila popestritev kulturne ponudbe v času turistične sezone in predstavitev slovenskih umetnikov, pretežno plesnih ter kulture in zgodovine. Festival je tako vključeval baletne in plesne dogodke, glasbene koncertne recitale, večere folklore, tanga in raznih pevskih zasedb. V času festivala so bile v Piranu na ogled številne razstave različnih tematik, festival pa je spremljal tudi Mednarodni baletni in plesni seminar DANC`S PIRAN 2014.

Pobudnik festivala je bilo Drušrtvo baletnih umetnikov Slovenije, ki se je v organizaciji združilo z Območno izpostavo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Zvezo kulturnih društev Karol Pahor Piran. 

“Poletni festival Piran je pomemben, saj poleg tega, da je popestril poletno dogajanje v Piranu, daje predvsem možnost slovenskim umetnikom, da se predstavijo širšemu domačemu in tujemu občinstvu” je še dejal Bossman, sicer tudi častni pokrovitelj festivala, v otvoritvenem nagovoru.

Na otvoritveni slovesnosti, ki je bila na sporedu 3. avgusta 2014 so se predstavili priznani domači in mednarodni umetniki, med njimi baletni zvezdi Arianne Lafita Gonzalves s Kube in Vittorio Galloro iz Italije, pa tenorist Andrej Debevec, balerina Tijuana Križman Hudernik, plesalci Ana Pandur Predin, Romana Fičur in Siniša Bukinac, Mladi slovenski balet, violinistki Petra Herič in Urška Gutnik, pianistka Kaja Stražar, pevka Tonja Senčar in mnogi drugi. 

V nadaljevanju so na štirinajst dni trajajočem festivalu večere na velikem odru na Tartinijevem trgu obeležili tako priznani umetniki kot tudi tisti, ki so na začetku svoje umetniške poti, med njimi plesalci Mladega slovenskega baleta s predstavami Balet za Lebiča, Zgodbe z Marsa in Venere ter Baletno klasiko, nato Rosana Hribar in Gregor Luštek s predstavo Duet14, folklorni skupini France Marolt in Emona, Ana Pandur Predin z večerom flamenka, Marko Hatlak & Funtango, z večerom tanga na trgu. Dvakrat je bil na sporedu Gala baletni večer Mednarodnega baletnega in plesnega seminarja Danc`s Piran. 

Glasbene večere na trgu so zapolnili Istrska fjera – Kvartet 7 Plus iz Izole, glasbena skupina Teddy bears – KUD Esko Piran, glasbena skupina SPOMIN ob svoji 40. obletnici delovanja, Miriam Monica & Marsel Marinšek in Neven Stipanov z Glasbenimi in ljubezenskimi potepanji, NEW VIRTUOSI v organizaciji Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini Piran; ob vsem tem pa je bil dvakrat na sporedu Festival PUF – Lutke brez meja, ki so popestrile poletno sezono za otroke ter prireditev Miss turizma Slovenije za Miss turizma sveta 2014. V okviru glasbenih koncertnih recitalov, ki so se odvijali v Tartinijevi hiši so muzicirali Kvartet rogov z Blažem Ogričem, Saro Breznikar, Miho Lončarjem in Patricijo Albreht, GODALNI TRIO AETERNUM z Lucijo Krišelj – violina, Sebastianom Bertonceljem – violončelo in Majo Gombač – klavir, Milena Kesser – klarinet & Jure Goričan – klavir, Robindo Nikolić – klarinet idr. 

V času trajanja festivala so bile na ogled tudi tri razstave z baletno tematiko, in sicer: razstava fotografij z naslovom PIA IN PINO MLAKAR  v Mestni kavarni Piran, v občinski palači Baletni kostumi Slovenije, ki jih je na posodo dalo SNG Opera in balet Ljubljana ter razstava fotografij Slovenski balet, ki je bila na ogled na Tartinijevem trgu, vključevala pa je fotografije obeh nacionalnih baletnih ansamblov, SNG Opera in balet Ljubljana in SNG Maribor ter Društva baletnih umetnikov Slovenije.

“Upam si trditi, da se je v preteklem poletju od vseh občin največ dogajalo ravno v Piranu”, je ponosno povedal župan Peter Bossman, ki se je zahvalil Društvu baletnih umetnikov Slovenije in ostalim organizatorjem, ki so v sodelovanju in ob podpori občine Piran ter Ministrstva za kulturo pripravili bogato in kvalitetno poletno ponudbo.