HENRIK NEUBAUER IN BARVE ZELENEGA SMARAGDA

V sredo, 15. februarja 2017, ob 18. uri, bo v veliki dvorani Krke (Dunajska cesta 65 v Ljubljani) večer posvečen ljudski simfonični pesnitvi Avgusta Ipavca Barve zelenega smaragda.

Vabilo Društva Slovenija Rusija 

Skladbo je letošnji zlatomašnik, goriški duhovnik in skladatelj Avgust Ipavec posvetil spominu na 100-letnico prve svetovne vojne, še posebej padlim v septembrskih bitkah leta 1916 na Goriškem in na Sveti Gori, izvedli so jo simfonični orkester RTV Slovenija in mešani zbor Adoramus ter udeleženci pevskega tedna v Soči pod dirigentskim vodstvom Marjana Grdadolnika. Pri izvedbi zahtevne, poldrugo uro trajajoče simfonije so sodelovali priznani recitatorji – Pavle Ravnohrib je posodil glas pesnitvam Simona Gregorčiča, Jernej Kuntner je prebiral pisma avstrijskega vojaka, Simon Dobravec in Žan Perko pa ruskega in slovenskega vojaka – ter plesalci baletne šole Konservatorija za glasbo v Ljubljani ter otroška folklorna skupina Pastirci izpod Krna in igralska skupina Drežnica. Pod režijo in koreografijo se je ob 70-letnici svojega umetniškega ustvarjanja podpisal naš član Henrik Neubauer.

Pesnitev je bila izvedena 17. septembra 2016, na Sveti Gori nad Gorico v okviru Kogojevih dni.

Večer, posvečen temu pravzaprav edinemu kulturno-umetniškemu spominu na 1. svetovno vojno v Sloveniji, bomo pričeli s pogovorom z ustvarjalci. Gostili bomo dirigenta Marjana Grdadolnika, režiserja Henrika Neubauerja in glavnega organizatorja Festivala Kogojevi dnevi Petra Blažeja. Večer bo povezovala gospa Neva Brun.

Pogovoru bo sledila projekcija posnetka prireditve.

Prisrčno vabljeni!

Sledite ali všečkajte: