Nazaj na ARHIV 2012


BALETNE ZVEZDE – Mednarodni gala baletni koncert & Gaudeamus gala baletni koncert

SNG Maribor, Velika dvorana, sreda, 21. november 2012 ob 19.30

PROGRAM

Društvo baletnih umetnikov je v sodelovanju z SNG Opera Balet Maribor in z zavodom Maribor 2012 – kulturna prestolnica Evrope, znova povabilo na oder zvezde mednarodnih baletnih odrov, ki so se jim tokrat pridružili še mladi plesalci, katerih baletna pot na profesionalne odre se šele tlakuje.

DBUS je znova uspelo nekaj, kar je v našem prostoru tudi na drugih umetniških področjih redkost. Na Velikem odru SNG Maribor so se tokrat zbrali plesalci, ki so povezani s petnajstimi državami. Plešejo in gostujejo širom po svetu, doma pa so iz Albanije, Avstrije, Bolgarije, Italije, Japonske, Kube, Madžarske, Moldavije, Nemčije, Nizozemske, Rusije, Slovenije, Španije in Ukrajine.
Oder so si delili tako baletni zvezdniki kot tisti, ki to morda še postanejo. Kakšen prelesten občutek stopati po sledeh baletnih copat Yelene Pankove, Iane Salenko, Anbete Toromani, Krasine Pavlove, pa Dinuja Tamazlacaruja, Rainerja Krenstetterja, Amilcarja Moret Gonzalesa…in se skupaj z njimi pokloniti in zahvaliti gledalcem za ovacije!
V DBUS so letos, v preteklih letih sicer samostojna večera, Mednarodni baletni gala večer in Gaudeamus gala, zaradi finančnih razlogov združili v en večer, v katerem so se nastopi mednarodno uveljavljenih umetnikov in tistih, katerih vrata na baletne odre se bodo šele odprla, medsebojno prepletali.
 
Mednarodni gala baletni koncert je s svojo prisotnostjo gotovo najbolj zaznamovala Yelena Pankova, balerina svetovnega slovesa, izjemne miline in prefinjenega stila. Njena Silfida je bila res vilinsko bitje, lebdeče, lahno kot peresce je poplesavala po odru in se poigravala z Jamesom, ki ga je izjemno suvereno, z visokimi skoki in vrtenji odplesal Dinu Tamazlacaru, prvak berlinskega baleta in zmagovalec več mednarodnih baletnih tekmovanj, med katerimi je tudi prestižni Grand prix de Lausanne 2002, ki je v zadnjem trenutku nadomestil našega Antona Bogova. Pankova je premierno predstavila še svojega Umirajočega laboda, s katerim je upravičila smisel dela, ki naj bi pripadal največjim balerinam. 
Dinu Tamazlacaru je zaplesal tudi z Iano Salenko, prav tako prvakinjo berlinskega baleta, v Pas d’esclave iz baleta Gusar. Fantastična tehnika, izjemna sigurnost pri piruettes in fouettés, grand jeté preko 180 stopinj in precizna muzikalnost so največje odlike njenega plesanja. Ob vseh tehničnih vrlinah njena močna izraznost pripelje do izvedbe, kakršno le redko spremljamo. 
Bolgarka Krasina Pavlova inavstrijec RainerKrenstetter, sta bila gosta že na preteklem mednarodnem gala DBUS. Plamen Pariza je bil za uvod, nato pa še Libertango v koreografiji Karine Sarkissov. Izkušena, prepričljiva, strastna sta pokazala dvoje različnih baletnih mojstrovin.
Stilno povsem drugačen, pa morda zato še bolj atraktiven, je bil plesalec klasičnega španskega bolera David Sánchez Bárcena. Plesalec je prvak slovite Enclave Español Compañia de Danza, ki se še posebej zavzema za avtohtono ohranitev španskega Bolera, sinteze Flamenca in klasičnega baleta. Z izjemno umetniško prisotnostjo na odru, obvaldovanjem igranja na kastagnete, kakršnemu smo le redko priča, je pričaral posebno popestritev večera.
Albanska balerina Anbeta Toromani in kubanski plesalec Amilcar Moret Gonzales sta priletela iz rimskega gledališča in najprej predstavila senzualni in usodni duet iz baleta Carmen, koreografa Amedea Amodia, nato pa še Invisible grace, kjer sta v odlični koreografiji Yaroslava Ivanenka, podala res vrhunsko kreacijo.
V Karlsruheju že dolgo pleše Primorka, Barbara Blanche Škrlj Kron, ki se je domačemu, slovenskemu občinstvu tokrat prvič predstavila na profesionalnem baletnem odru. Šolala se je v Sežani pri Vasilu Solomonu, nato v Manheimu in ostala v Nemčiji, kjer je že dve leti tudi solistka. Zaplesala je v dveh koreografijah, v katerih jes svojo ekspresivnostjo ozaljšala  svečani večer.  
Mariborska koreografinja Valentina Turcu je za Evgenijo Koškino in Sytze Jan Luskeja, oba člana baleta SNG Maribor, postavila Lascia chi pianga na Händlovo glasbo, nepozabno koregrafijo, odplesano izrazno močno in doživeto ter tehnično precizno.  
Še dva slovenska predstavnika sta pokazala svojo vrhunskost, Rosana Hribar in Gregor Luštek, plesalca sodobnega giba, ki pa vedno znova prepričata in navdušita z izjemno smiselno preciznostjo ter zgovornostjo svojega koreografskega izražanja.
 
V Gaudeamus gala baletnem delu koncerta, v katerem se predstavijo talentirani gojenci raznih evropskih baletnih akademij, konservatorijev in šol, sta Slovenijo zastopala oba Konservatorija za glasbo in balet iz Ljubljane in Maribora. V koreografiji Tanje Pavlič so se predstavile dijakinje ljubljanskega konservatorija za glasbo in balet Elena Oballa, Katja Romšek, Tea Rušin, Rebeka Škrjanc, Anja Justin in Ajda Šegula, ki so z uvodno uspavanko in toplino začarale v harmonijo večera. Svojega Laboda, v koreografiji Tanje Pavlič, je predstavila lanskoletna maturantka istega konservatorija, Petra Zupančič, ki je občinstvo navdušila in v izborni družbi dodala še nove dimenzije sodobnega baletnega giba. Pod budnim očesom profesorice Galine Čajke je variacijo iz baleta Paquita suvereno zaplesala predstavnica mariborskega konservatorija za glasbo in balet, dijakinja Nina Noč, sicer nagrajenka več baletnih tekmovanj.
Iz Nizozemske je prišel Peter Coopek in v koreografiji Johna Bliekendaala, predstavil svojevrstno plesno zamisel sestavljeno pretežno iz skokov. Razigrano in poskočno.
Gostje iz Budimpešte so se pod vodstvom Schande Béate in Gáborja Kevehazija predstavili s Pas de deuxjem iz baleta Don Kihot, ki sta ga tehnično vrhunsko in občinstvu všečnem šarmu odplesala mlada maturanta iz madžarske plesne akademije Nana Koizumi in András Rónai. Andrásje zablestel še v izvrstni koreografiji Maura de Candie, Bob, na glasbo Boba Dylana. Rebecca Neves Costa in Máté Gémesi pa sta predstavila pas de deux iz baleta Spartak.
Gosta, plesalca iz Dunaja je spremljala in za koncert pripravila prof.Evelyn Téri. Izjemen baletni talent Jakob Feyferlik, komaj 16 letni učenec Baletne šole Dunajske državne operein Nataly Bratanova, članica Theaterklasse Dunajskega državnega baleta, sta najprej v balkonski sceni pričarala Romea in Julijo, Jakob pa se je predstavil še v hudomušni koreografiji Unknown space Evelyn Téri.
Veličasten večer, ki je potekal pod sloganom Baletne zvezde – svetleče in vzhajajoče, je bil vsekakor izjemno umetniško doživetje, o katerem pričajo izreden odziv občinstva in številne pohvale, po besedah predsednika DBUS, Tomaža Rodeta, pa je žal manjkal večji delež domačih in pri nas delujočih baletnih umetnikov iz SNG Maribor in SNG Opera in balet Ljubljana, kar Društvo baletnih umetnikov Slovenije že upošteva v načrtih za prihodnji Mednarodni gala baletni koncert.