Organizator

Društvo baletnih umetnikov Slovenije

Drugi organizatorji

SNG Maribor

Lokacija

SNG Maribor - Stara dvorana
Kategorije
QR Code

Datum

20 Jun 2018

Ob

9:00 - 21:00

Cena

0,00

TUTU – SLOVENSKO BALETNO TEKMOVANJE 2018 – Prvi krog za kategorije I. – IV in VIII. – XII.

V letu, ko balet praznuje 100 let  svoje prisotnosti v slovenskem kulturnem prostoru, se tudi Društvo baletnih umetnikov Slovenije kot pomemben člen baletne verige, umešča v svečanosti ob praznovanju.

Že tretje leto zapored organizira baletno tekmovanje TUTU, ki je prvikrat zaživelo leta 2016, ko je Društvo baletnih umetnikov Slovenije prisluhnilo željam  izpeljati tekmovanje 

ne le solistov (kot je bienalna možnost v okviru Temsiga), pač pa tudi skupin, tako iz profesionalnih šol (konservatorijev) kot tudi ljubiteljskih oz. baletnih šol in oddelkov z osnovnim programom. Predvsem z vidika majhnosti našega prostora in omejenega števila res talentiranih mladih plesalcev množičnost dogodka nedvomno lahko prispeva k prepoznavnosti tekmovanja in baletnega šolanja otrok.

Obarvanost kategorij je poudarek raznolikosti ne le formalnega ustroja tekmovanja, temveč tudi raznovrstnosti znanja in sposobnosti kandidatov. Letošnja uvedba ZLATE kategorije, namenjene zrelim profesionalnim plesalcem, vzbodbuja mlade, še neuke, k še bolj zagnanemu delu.

Društvo baletnih umetnikov Slovenije se je že ob prvem TUTUju odločilo uvesti ocenjevanje kot ga poznajo na tujih tekmovanjih, saj je mentorjem oz. pedagogom omogočen vpogled v ocenjevalni list vsakega člana žirije.

Ob vse večjih zahtevah kvalitete znanja šolajočih se plesalcev v svetu, je  sodelovanje na TUTUju za mlade ljudi nova izkušnja, utrditev samozavesti in zorenje tako  tehnike kot umetniške zrelost in vrednosti plesalca. 

Mednarodno uveljavljeni profesorji in baletni umetniki, ki so povabljeni v žirijo, s svojimi izkušnjami in znanjem nedvomno lahko prispevajo k uveljavljanju naših mladih baletnih plesalcev na svetovnih odrih.

Društvo baletnih umetnikov Slovenije je z imenom TUTU želelo povedati, da gre za balet 

in želi povezati slovenski baletni prostor, šole, gledališča v enovito telo, ki se navzven lahko ponaša le s kvaliteto in ponosno nosi ime slovenskega baleta.


Urnik tekmovanja za 

sreda, 20. junij 2018 – Stara dvorana SNG Maribor

od 09:00 dalje: prijave tekmovalcev – sprejemni pult SNG Maribor 

od 10:00 dalje: individualno ogrevanje v baletni dvorani za kategorije I. BELA, II. RUMENA, IV. ORANŽNA, VII. VIJOLIČNA, IX. MODRA, X. ZELENA, XI. RJAVA  / individualno z učitelji /

12:00 – 16:15 vaje na odru za kategorije: za 1. krog: I. BELA, II. RUMENA, IV. ORANŽNA, VIII. VIJOLIČNA, IX. MODRA, X. ZELENA, XI. RJAVA

18:00  TEKMOVANJE TUTU 2018 – 1. krog tekmovanja za kategorije:

I. BELA, II. RUMENA, IV. ORANŽNA, VIII. VIJOLIČNA, IX. MODRA, X. ZELENA, XI. RJAVA 


Strokovna žirija:

  • Yelena Pankova, Rusija
  • Minka Emina Kamberović, Švica
  • Olga Andreeva, Slovenija
  • Anton Bogov, Slovenija
  • Jean-Loup Jordan, Francija
Sledite ali všečkajte: