Nazaj na ARHIV 2016


DANCS-PIRAN, mednarodni baletni poletni seminar 2016

Piran

1. avgust 2016 – 13. avgust 2016

Uradna internetna stran Dancs-Piran

 

 

“Če na Dancs-Piran prideš enkrat, prideš zagotovo spet. Če ne naslednje leto pa čez dve!” … so besede staršev ene od udeleženk iz tujine.

 

Mednarodni poletni baletni seminar Dancs-Piran je v letu 2016 tretjič odprl vrata številnim plesalkam in plesalcem, željnim plesanja in plesnega druženja v najbolj vročih mesecih leta.

Preko 70 udeleženk in udeležencev iz Slovenije, Italije, Japonske, Kitajske, Madžaske, Romunije, Avstrije, Nemčije in Egipta se je v treh različnih tečajih izobraževalo pod očesi domačih in mednarodno uveljavljenih pedagogov.

V Osnovnem tečaju je baletne treninge ter baletni repertoar, tako kot obe predhodni leti, tudi letos poučevala Tijuana Križman Hudernik. Koreografsko delavnico je vodila  prof. Monika Barna iz Madžarske plesne akademije, delavnice pod imenom Sodobni ples vs flamenko pa Ana Pandur. V Nadaljevalnem tečaju so baletne treninge izmenično vodili trije profesorji, ki so sicer poučevali tudi druge delavnice. Tako je prof. Evelyn Teri, znamenita dunajska pedagoginja in koreografinja predavala Koreoreografske baletne delavnice, prof. Monika Barna klasično baletni repertoar in tehniko za dekleta ter Gyorgy Szakaly, rektor in redni profesor na Madžarski plesni akademiji prav tako klasično baletni repertoar, pa pas de deux ter tehniko za moške plesalce. Poleg njih je Ana Pandur, tako kot v Osnovnem tečaju tudi v Nadaljevalnem poučevala Sodobni ples vs flamenko.

Udeleženci Dancs-Piran se lahko odločijo za eno tedensko ali dvotedensko obiskovanje seminarja. V štirinajst dnevnem trajanju potekajo redne aktivnosti udeležencev od ponedeljka do sobote, in sicer od jutra pa tja do 17. ure, z vmesnimi počitki ter kosilom. Nedelja je prost dan in tedaj je v Piranu še bolj kot ostale dni čutiti veselo baletno energijo udeležencev, ki se razposajeni naselijo po piranskih plažah.

Dvakarat v času trajanja seminarja, in sicer vsako soboto, se udeleženke in udeleženci predstavijo s koncertom oziroma baletno predstavo na velikem odru Tartinijevega trga v okviru Poletnega festivala Piran. Prvi koncert je krajši in programsko skromnejši, drugi, plod dvotedenskega dela pa daljši in bogatejši. Na njem še posebej pridejo do izraza tisti udeženke in udeleženci, ki najbogatejše, najzahtevnejše in tudi “najbolj baletne” točke pripravljajo 14 dni. Tisti, ki prihajajo za teden dni se morajo žal zadovoljiti s krajšim nastopom.

Dancs-Piran je poseben seminar. Je takšen kot ga po besedah predvsem staršev in pedagogov udeležencev iz tujine ne najdeš nikjer več. Prijazen do udeležencev in ravno prav naporen ne prikrajša ne za delo, ne za dejavnosti v prostem času. Dancs je s svojimi vajami, delavnicami, dvema ali tremi predstavami ter medsebojnim druženjem nekakšen vpogled v svet profesionalnega baleta, v katerem plesalke in plesalci živijo za isti cilj, to je predstava. Tako so sklenjena številna nova prijateljstva za katera želimo, da bodo živela tudi naprej, v času zimske realnosti in morda naslednje poletje spet v Piranu.

 

Dva večera Dancs-Piran na Tartinijevem trgu in Zvezde pod zvezdami

 

Udeleženci seminarja Dancs-Piran 2016 so tudi letos na velikem odru na Tartinijevem trgu uprizorili dva bogata baletna večera, ob njiju pa so sodelovali še na prireditvi Zvezde pod zvezdami. Koncerta ob sobotnih večerih zaključujeta posamezni teden seminarja. Baletni večer, ki je na sporedu v soboto, po zaključku prvega tedna siminarja, je sicer precej krajši, saj se zahtevnejša baletna dela pripravljajo vseh 14 dni. V teh sodelujejo udeleženke in udeleženci, ki se seminarja udeležujejo v 14 dnevnem trajanju. Tudi tiste udeleženke in udeleženci, ki se seminarja udeležijo le v posameznem tednu za nastop niso prikrajšani, je pa res, da odnesejo manj znanja, s krajšim časom udeležbe pa tudi ne morejo biti vključeni v najbolj zahtevna baletna dela, tista, ki so na sporedu ob zaključku seminarja.  Za koncerta v letu 2016 so udeleženci Mednarodnega poletnega baletnega seminarja Dancs-Piran odplesali program, naveden v nadaljevanju.

Nekateri udeleženci seminarja Dancs-Piran, predvsem tisti, ki so na seminarju sodelovali 14 dni, so v družbi profesionalnih baletnih plesalk in plesalcev, vidnih slovenskih baletnih solistov in članov DBUS, nastopili še v okviru dogodka Zvezde pod zvezdami ali Miss turizma Slovenije za miss turizma sveta, ki je potekal na odru Tartinijevega trga v četrtek, 11. avgusta 2016. Prikazali so Ples ur iz baleta Coppelia v katerem so nastopili Elena Gaber, Tamara Jojič, Maryia Kavaliova, Ayu Kinoshita, Kármen Kis, Réka Kiss, Maša Kočivnik, Eva Ogrinc, Szuzsanna Pretzer, Maša Pušnik, Dara Rozner, Neža Rus, Ayaka Satake, Dóra Sautek, Kristina Veljkovič, Monika Zorko, Tim Dolinšek, Robert Hyland, Gábor Kápolnás in Lan Dan Kerštanj, variacije iz baletov EsmeraldaCoppelia in Bajadera, ki so jih zaplesale Ayaka Satake, Ayu Kinoshita in Reka Kiss ter ples fantov iz baleta Anna Karenina v izvedbi Balázasa Löcseija, Gáborja Kápolnása, Tima Dolinšeka, Jošta Martinčiča, Jana Trniniča in Filipa Juriča k.g.