AKTIVNOSTI DRUŠTVA BALETNIH UMETNIKOV SLOVENIJE

OPIS AKTIVNOSTI

Društvo baletnih umetnikov izvaja naslednje aktivnosti:

Uprizarja

Organizira

Izdaja

Podeljuje

Je nosilec spletnih strani

Druge redne aktivnosti

 • naroča nove izvirne baletne koreografije slovenskih in v Sloveniji redno delujočih avtorjev in jih uprizarja
 • bogati raznovrstne dogodke kot so proslave, obeležja in prireditve s krajšimi baletnimi in plesnimi koreografijami
 • obvešča o dejavnostih s področja slovenske baletne umetnosti
 • posveča skrb za razvoj slovenske baletne umetnosti
 • širi prepoznavnost slovenske baletne umetnosti doma in izven domačih meja
 • aktivno sodeluje z javnimi organi ter oblikuje in predlaga smernice za izboljšanje statusa baletnih umetnikov v Sloveniji
 • sodeluje pri organizaciji različnih kulturno umetniških dogodkov in vsebin

Objavlja

PONUDBA PROGRAMOV DBUS

Za zainteresirane: za gledališča, za kulturne domove in ustanove, za šole, srednje šole in gimnazije ter za vse, ki bi želeli gostiti baletno umetnost, ponujamo več programov iz redne ponudbe Društva baletnih umetnikov Slovenije. Programe, razen izobraževalnih programov, ki jih lahko izvedemo tudi na vaši šoli ali gimnaziji, uprizarjamo v gledališčih ali kulturnih domovih v vašem kraju. V primeru, da se zanimate za enega od naših dogodkov, vas prosimo da izpolnite in pošljete POVPRAŠEVALNI OBRAZEC, ki se nahaja v nadaljevanju.

Celovečerne baletne predstave

ROMEO IN JULIJA

baletna predstava v dveh dejanjih

ROMEO IN JULIJA - balet v dveh dejanjih

ROMEO IN JULIJA

balet v dveh dejanjih

V primeru, da vas baletna predstava Romeo in Julija zanima, vas prosimo, da izpolnite in pošljete POVPRAŠEVALNI OBRAZEC.

Žanr: klasična baletna predstava

Dolžina 85 minut

Predstava nima odmora

Cena: 5.000 eur oz. po dogovoru. 

Fotogalerija

Najslavnejša ljubezenska zgodba vseh časov. Romeo in Julija, junaka Shakespearove tragedije, dajeta ime ljubezni sami. Mar ni res, da se skoraj vsak moški, ki doživi opojnost tistega sladkega čustva, imenovanega ljubezen, vsaj za trenutek prepozna kot Romeo? Ali pa ga s tem latinsko zvenečim imenom označijo drugi. Ni Julija tista podoba, v kateri bi se hotela najti vsaka ženska, ko začuti, da bo svoje življenje našla v drugem?
Vendar pa se Shakespearova vizija ne izpolni samo v milini. To je zgodba o ljubezni in o mržnji, o prevzetosti in tudi o nestrpnosti, vzvišenosti in tudi ozkosti duha, zgodba poezije in nasilja. Zgodba o svetu sovraštva, v katerem se ljubezen izpolni v smrti. Tragedija iz renesančnega sveta, ki govori za vse čase in o vseh časih, tudi našem.

Baletna predstava Romeo in Julija je zasnovana tako, da se dogajanja med seboj prepletajo brez odmorov med posameznimi scenami. Vsebina je gledalcu jasno berljiva skozi odrsko dogajanje, ki se osredotoča na dejstva najbolj znane ljubezenske zgodbe. 

Glasba Sergej Prokofiev

Koreografija in scenografija Tomaž Rode

Luč Sašo Bekafigo

Odrski mojster Luj Gonc / Igor Mede

Inšpicient Matjaž Marin

Zasedba vlog

Lord Capulet

SINIŠA BUKINAC

Lady Capulet

NINA NOČ / JELENA LEČIĆ

Julija, njuna hči

GIORGIA VAILATI / DIANA RADIĆ

Julijina dojilja

NINA SLABE

Tybald, Julijin bratranec

FILIP JURIČ / PETAR ĐORČEVSKI

Paris, Julijin zaročenec

ALEKS THEO ŠIŠERNIK

Lord Monteg

NEJC NOČ

Romeo, njegov sin

KENTA YAMAMOTO / FILIP JURIČ

Mercutio, Romeov prijatelj            

IONUC DINITA

Benvolio, njun prijatelj

JAN TRNINIČ / JOŠT MARTINČIČ

Pater Lorenzo

MATJAŽ MARIN

Escalus

MATJAŽ MARIN

Baletni zbor

 

DAMA S KAMELIJAMI

baletna predstava v osmih slikah

DAMA S KAMELIJAMI - balet v osmih slikah

DAMA S KAMELIJAMI

balet v osmih slikah

V primeru, da vas baletna predstava Romeo in Julija zanima, vas prosimo, da izpolnite in pošljete POVPRAŠEVALNI OBRAZEC.

Žanr: klasična baletna predstava

Dolžina 75 minut

Predstava nima odmora

Cena: 5.000 eur oz. po dogovoru. 

Fotogalerija

Dama s kamelijami, balet, ki je bil premielno uprizorjen na Poletnem festival Piran leta 2017, se vrača na piranski oder tudi v letu 2018. Zgodba, ki sledi romanu Alexandra Dumasa – sina je adaptirana v intimistično baletno predstavo. 

Strasti so razgaljene. Trenutna in slepa ljubezen dvajsetletnega mladeniča in plemenitost junakinje. Svetovno znana zgodba, ki je skozi stoletja postala gledališka, baletna, operna in filmska uspešnica, ni prikazana kot projekcija, pač pa kot spomin iz notranjega časa protagonista, kot intimistična drama. 

Glasba Giuseppe Verdi & Giaccomo Puccini

Koreografija & scena & kostumi Tomaž Rode

Asistentka koreografa Kenta Yamamoto, Tetiana Svetlična

Zasedba vlog

Margherita Gauthier

TIJUANA KRIŽMAN HUDERNIK, JELENA LEČIĆ, GIORGIA VAILATI

Armando Duval

KENTA YAMAMOTO, PETAR ĐORČEVSKI

Monsieur Duval

MATJAŽ MARIN, ALEKS THEO ŠIŠERNIK

Madame Duvernoy

TETIANA SVETLIČNA, NINA NOČ, NINA KRAMBERGER

Plesis

FILIP JURIČ

Olympe

NINA NOČ, NEŽA RUS

Count Perregaux

IONUT DINITA, NAL ZGONC, JAKOB KOROŠEC

Agenor, doktor 

LAN DAN KERŠTANJ, TIM DOLINŠEK

Nanine, sobarica 

NINA SLABE

Kurtizane

NINA BAČANI, ELENA GABER, MARYIA KOVALIOVA,NEŽA RUS, NINA SLABE, ANTONETA TURK, LARA EKAR GRLJ, ELENA GABER, NINA KRAMBERGER

Gospodje

TIM DOLINŠEK, JAKOB KOROŠEC, JOŠT MARTINČIČ,JAN TRNINIČ, NAL ZGONC

Vsebina

Prva slika – prolog k drugi sliki

Margherita Gauthier je bolehna in brez denarja na robu preživetja prepuščena ulici. Na ulici. Nekega dne jo sreča znana pariška kurtizana Madame Duvernoy, ki ji ponudi dober zaslužek, če postane kurtizana. Margherita ponudbo sprejme in njeno eksistenčno stanje se kaj kmalu izboljša. Na ulici jo opazi mlad plemič Armand Duval, se vanjo zaljubi in jo od tedaj vsak večer opazuje na njeni poti h kurtizanskim zabavam. Plesis, dober Armandov prijatelj nekega dne povabi Armanda, da se z njim udeleži slavja, ki ga organizira Marhgerita, kar Armand z veseljem sprejme.  

Druga slika

Salon pri Margheriti Gauthier v Parizu. Margherita prireja v svojem elegantnem salonu slavje, ki se ga v množici gostov udeleži tudi Armando Duval. Na slavju se mu po dolgem času le ponudi priložnost, da se ji predstavi. Med tem, ko se gostje zabavajo, grof Perregaux izpove ljubezen Margheriti, a ga ta zavrne. Užaljeni Baron kasneje zavrne Margheritino prošnjo, da nazdravi gostom. Margherita brez pomislekov za zdravljico zaprosi Armanda. Margherito na višku zabave prevzame slabost, zato goste zaprosi, da odidejo v sosednji salon in jo pustijo samo, da si opomore. Med tem, ko se gostje zabavajo v sosednjm prostoru, Armand izrabi možnost in Margheriti prizna svojo naklonjenost. Margherita se mu sprva posmehuje, ko pa spozna, da je Armandova ljubezen iskrena, pa spozna, da tudi sama ni ravnosušna. Zabave je konev in med odhajanjem gostov Margherita v slovo Armandu pokloni belo kamelijo z namenom, da ji jo vrne preden oveni. Margherita ostane sama. Utrujena od slavja in slabosti zaspi. V sanjah se pojavi Armand, ki ji vrne neovenelo belo kamelijo. Margherita spozna, da je Armand v njej prebudil ljubezenska čustva. 

Tretja slika

Margherita se zaradi ljubezni do Armanda odreče kurtizanskega življenja in se odloči za skupno življenje z Armandom. Za njeno preteklost pa izve zaročenec Armandove sestre, zaradi česar razdre zaroko. Oče Duval se napoti k Margheriti in Armandu z namenom, da reši čast svoje družine. 

Četrta slika

Margherita in Armand živita v hiši na podeželju, daleč od prejšnjega sveta, le za svojo ljubezen. Armand od sobarice Nanine izve, da Margherita zastavlja svoje premoženje zavoljo dragega življenja na deželi, zato odhiti v Pariz, da bi to uredil. Margherito obišče zdaj prijateljica Madame Duvernoy z namenom, da jo povabi na zabavo, vendar jo Margherita odločno zavrne in ji razkrije svojo ljubezen do Armanda. Medtem, ko Margherita ostane sama, jo obišče Armandov oče, Monsigneur Duval in od nje zahteva, da zavoljo časti Duvalove družine zapusti Armanda. Čeprav mu Margherita pove, da se je v celoti in za vselej odrekla svojemu nekdanjemu življenju, oče vztraja. Margherito gane njegova prošnja, zato navkljub brezmejni ljubezni do Armanda privoli v ločitev. Odloči se, da mu ne razkrije pravega vzroka. Ko se Armand vrne, jo najde pri pisanju pisma, iz katerega izve, da ga Margherita zapušča z namenom, da bi se vrnila v kurtizansko življenje. Obupanega Armanda obišče oče in ga prosi, da se vrne domov. Armand na Margheritini mizi najde vabilo na zabavo pri Madame Duvernoy in jezen odhiti z namenom, da se maščuje Margheriti. 

Peta slika

Monsigneur Duval se sreča z nekdanjim zaročencem svoje hčerke in mu razloži, da je uspel družini vrniti čast in ugled, zato ta obnovi zaroko. Margherito obišče Grof Perregaux, ki je izvedel za njeno ločitev od Armanda, zato jo prosi za roko. Obupana Margherita pristane na zaroko in sprejme grofov zaročni prstan z nameno, da je ne bi premagala skušnjava ob ponovnem srečanju z Armandom.

Šesta slika

Zabave pri Madame Duvernoy se udeleži polno gostov. Ko je slavje na višku pride tudi Armand. Na vprašanje, kje ima Margherito odvrne, da mu zanjo ni več mar, zato raje s prijatelji poizkusi srečo v kartah. Z grofom Perregauxom prispe na zabavo tudi Margherita, ki nosi rdečo kamelijo. Pri igri s kartami Armand stalno dobiva, zato nesramno poziva Margherito, da se vrne z njim na deželo, češ da ima sedaj dovolj denarja za skupno življenje. Igri se pridruži tudi grof Perregaux. Ko se vsa druščina nameni v drugi prostor, Margherite skrivaj pozove Armanda, da se srečata na samem. Prosi ga, naj zapusti zabavo. Armand na njeni roki vidi zaročni prstan, zato od ljubosumja, vpričo vse družbe, Margherito surovo užali in ji priigrani denar vrže pred noge. Svojega nečastnega dejanja se zave šele ob očetovem svarilu. Ko ga grof Perregaux povabi na dvoboj se Armand skesa in osramoščen s strani družbe zapusti zabavo.

Sedma slika

V dvoboju Armand rani barona Perregauxa. Monsigneur Duval obišče svojega sina Armanda in mu razkrije resnico, zakaj ga je Margherita zapustila. Armand odhiti k bolni Margheriti v Pariz.

Osma slika

Burno življenje in dolga zavratna bolezen sta Margheritino zdravje do kraja oslabili. Doktor Agenor ji prisodi le še nekaj ur življenja. Sama in zapuščena prebira pismo Armandovega očeta, v katerem jo ta obvešča, da je Armandu razodel vso resnico. Armand prihiti k Margheriti v zadnjih trenutkih njenega življenja. Še zadnjič si zpovesta ljubezen, nato Margherita izdihne v njegovem objemu.

Baletni koncerti

CELOVEČERNI BALETNI KONCERTI

BALETNI KONCERT

BALETNI KONCERT

V primeru, da se zanimate za celovečerni baletni koncert v enem ali v deh delih vas prosimo, da izpolnite in pošljete POVPRAŠEVALNI OBRAZEC.

Žanr: odlomki iz znanih klasičnih in sodobnih baletov

Dolžina 70 – 120 minut

Koncert z odmorom ali brez

Cena: po dogovoru, odvisno od dolžine koncerta.

Baletne koncerte uprizarjamo na gledališkem odru v vašem kraju

Dolžina: poljubna v dogovoru z vami

Baletni koncert je celovečerni baletni dogodek, sestavljeni iz krajših odlomkov iz najlepših in najbolj znanih klasičnih baletov ter neoklasičnih in sodobnih koreografij, ki navdušujejo s svojo izvornostjo. Pri sestavi programa upoštevamo zanimivost in stilno raznolikost, tako da vsakdo najde nekaj za srce in dušo. Izbiramo med vsem dobro poznanimi odlomki iz klasičnih in romantičnih baletov, neoklasičnimi koreografijami in sodobnimi stvaritvami domačih in tujih koreografov. Na vašo željo koncerte spremlja zanimiva strokovna razlaga.

Program je odvisen od repertoarja baletnih plesalk in plesalcev v času izvedbe koncerta.

Cenovno je izvedba baletnih koncertov ugodna, vezana je na dolžino koncerta, prilagajamo pa se vašim finančnim možnostim.

Primer programa celovečernega baletnega koncerta:

LABODJE JEZERO, pas de deux Odette in Princa Siegfrida iz II. dejanja

Glasba  Peter Ilič Čajkovski

Koreografija  Lynne Charles po Lewu Ivanovu

NINA NOČ, PETAR ĐORČEVSKI

 

TANGO 

Glasba  Astor Piazzolla

Koreografija  Valentina Turcu

JELENA LEČIĆ, FILIP JURIČ

 

GISELLE, pas de deux Giselle in Albrechta, II. dejanje 

Glasba  Adolph Ch. Adam

Koreografija  Marius Petipa

CATARINA DE MENESES, IONUT DINITA

 

LARGO 

Glasba  Georg Friederich Haendel

Koreografija  Vlasto Dedovič

URŠA VIDMAR, FILIP VILJUŠIČ

 

DOKTOR ŽIVAGO, duet Lare in Komarovskega

Glasba  Dmitrij Šostakovič

Koreografija  Jiří Bubeníček

TJAŠA KMETEC, PETAR ĐORČEVSKI

 

HORA, duet

Glasba  Balanescu quartet

Koreografija  Edward Clug

OLESJA HARTMANN, SYTZE JAN LUSKE

 

UMIRAJOČI LABOD 

Glasba  Camille SaintSaëns

Koreografija  Jelena Lečić po Michelu Fokineu

JELENA LEČIĆ

 

MUSICAL MOMENT

Glasba  Domenico Scarlatti

Koreografija  Gaj Žmavc

TETIANA SVETLIČNA, IONUT DINITA, GAJ ŽMAVC

 

—– ODMOR ——

 

LABODJE JEZERO, pas de deux Odile in Princa Siegfrida iz III. dejanja

Glasba  Peter Ilič Čajkovski

Koreografija  Lynne Charles po Lewu Ivanovu

MARIN INO, PETAR ĐORČEVSKI

 

HRESTAČ – ORIENTALSKI PLES

Glasba  Peter Ilič Čajkovski

Koreografija  Youry Vamosh

URŠA VIDMAR, FILIP VILJUŠIČ

 

CARMEN

Glasba  Rodion Scedrin

Koreografija  Valentina Turcu

OLESJA HARTMANN, SYTZE JAN LUSKE

 

TANGO 

Glasba  Michel Portal

Koreografija  Edward Clug

CATARINA DE MENESES, IONUT DINITA

 

JEVGENIJ ONJEGIN, zaključni duet

Glasba  Sergei Rachmaninoff

Koreografija  Valentina Turcu

JELENA LEČIĆ, ANTON BOGOV

BALETNI KONCERTI ZA ŠOLE

BALETNI KONCERT ZA ŠOLE

BALETNI KONCERT ZA ŠOLE

V primeru, da se zanimate za celovečerni baletni koncert v enem ali v deh delih vas prosimo, da izpolnite in pošljete POVPRAŠEVALNI OBRAZEC.

Žanr: odlomki iz znanih klasičnih in sodobnih baletov

Dolžina 70

Koncert z odmorom ali brez

Cena: po dogovoru, odvisno od dolžine koncerta.

Baletne koncerte uprizarjamo na gledališkem odru v vašem kraju

Dolžina: poljubna v dogovoru z vami

Baletni koncert za šole je baletni dogodek, sestavljeni iz krajših odlomkov iz najlepših in najbolj znanih klasičnih baletov ter neoklasičnih in sodobnih koreografij, ki navdušujejo s svojo izvornostjo. Pri sestavi programa upoštevamo zanimivost in stilno raznolikost, tako da vsakdo najde nekaj za srce in dušo. Izbiramo med vsem dobro poznanimi odlomki iz klasičnih in romantičnih baletov, neoklasičnimi koreografijami in sodobnimi stvaritvami domačih in tujih koreografov. Na vašo željo koncerte spremlja zanimiva strokovna razlaga.

Program je odvisen od repertoarja baletnih plesalk in plesalcev v času izvedbe koncerta.

Cenovno je izvedba baletnih koncertov ugodna, vezana je na dolžino koncerta, prilagajamo pa se vašim finančnim možnostim.

Primer programa baletnega koncerta za šole:

LABODJE JEZERO, pas de deux Odile in Princa Siegfrida iz III. dejanja

Glasba: Peter Ilič Čajkovski

Koreografija: Lynne Charles po Lewu Ivanovu

MARIN INO, PETAR ĐORČEVSKI

 

CARMEN

Glasba: Rodion Scedrin

Koreografija: Valentina Turcu

OLESJA HARTMANN, SYTZE JAN LUSKE

 

UMIRAJOČI LABOD 

Glasba  Camille SaintSaëns

Koreografija  Jelena Lečić po Michelu Fokineu

JELENA LEČIĆ

 

TANGO 

Glasba: Michel Portal

Koreografija: Edward Clug

CATARINA DE MENESES, IONUT DINITA

HRESTAČ – ORIENTALSKI PLES

Glasba: Peter Ilič Čajkovski

Koreografija: Youry Vamosh

URŠA VIDMAR, FILIP VILJUŠIČ

 

DOKTOR ŽIVAGO, duet Lare in Komarovskega

Glasba: Dmitrij Šostakovič

Koreografija: JiříBubeníček

TJAŠA KMETEC, PETAR ĐORČEVSKI

HORA, duet

Glasba: Balanescu quartet

Koreografija: Edward Clug

OLESJA HARTMANN, SYTZE JAN LUSKE

 

JEVGENIJ ONJEGIN, zaključni duet

Glasba: Sergei Rachmaninoff

Koreografija: Valentina Turcu

JELENA LEČIĆ, ANTON BOGOV

PRILOŽNOSTNI NASTOPI DBUS

PRILOŽNOSTNI PROGRAM

PRILOŽNOSTNI PROGRAMI

V primeru, da se animate za priložnostni nastop DBUS vas prosimo, da izpolnite in pošljete POVPRAŠEVALNI OBRAZEC.

Priložnostni programi so dogodki, v katerih Društvo baletnih umetnikov Slovenije nastopi z eno ali več točkami v sklopu prireditve drugega organizatorja.

Sodelovanje DBUS v programih drugega organizatorja je mogoče tudi, kadar ima Društvo baletnih umetnikov Slovenije istočasno drugi dogodek v lastni organizaciji. Glede programa upoštevamo želje naročnika. Ponudimo lahko klasično baletne točke (pas de deuxe, variacije), neoklasične in sodobne koreografije, ki navdušujejo s svojo izvirnostjo. Upoštevamo tudi finančne zmožnosti naročnika in skladno z njimi predlagamo število nastopajočih in njihov repertoar.

V kolikor bi želeli vaš dogodek obogatiti z eno ali več baletnimi točkami, nas kontaktirajte. Upoštevali bomo vaše želje in se tako po najboljših močeh odzvali.

Učne ure o baletu

UČNA URA ZA VRTCE

UČNA URA O BALETU - KULTURNO IZOBRAŽEVALNI PROGRAM ZA VRTCE IN VZGOJNO VARSTVENE ZAVODE

UČNA URA O BALETU ZA VVZ

V primeru, da se zanimate za izvedbo učne ure o baletu v vašem VVZ vas prosimo, da izpolnite in pošljete POVPRAŠEVALNI OBRAZEC.

Namen programa je seznaniti otroke z baletom in vzbuditi zanimanje zanj, predstaviti osnovni pojem baletne umetnosti in seznaniti otroke z njenim širokim pojmovanjem oziroma različnimi plesnimi zvrstmi na zanimiv, njihovim letom primeren način.
 
 
Naslov:
Predstavitev baleta za otroke VVZ: »Baletna urica z baletnimi plesalci«
 
Kratka opredelitev programa:
Učne ure o baletu postajajo med mlado populacijo izjemno priljubljena oblika spoznavanja baletne umetnosti. Po ustaljeni praksi v praktični in besedni obliki na kratko predstavljamo razvoj baleta, »magične« špic copate in baletna krilca, nekaj malega o vsakodnevnih treningih in končnem cilju – predstavi. To predstavimo v kratkih odlomkih iz določenega klasičnega baleta po eni od pravljičnih vsebin (Pepelka, Trnuljčica ali Labodje jezero) v pravih kostumih. Otrokom poleg opisanega predstavimo na kratek in zanimiv način širšo razvojno zgodovino baleta, pri kateri ob strokovni razlagi prikažemo posamezne zgodovinske plese, odlomke iz klasičnih, romantičnih in neoklasičnih baletov ter sodobno koreografijo. Vsakokrat presodimo tudi, ali je umestna krajša animacija in sodelovanje. Program vsakokrat prilagajamo starostni dobi gledalcev.  
 
Primerno za: vse otroke od 4. do 6. leta leta starosti
 
Čas trajanja: 45 minut
 
Kje: Program izvajamo v Kulturnih domovih širom Slovenije in v VVZ.
 
Cena programa:
500 eur neto če je predstava v VVZ oziroma po dogovoru ali odvisno od števila sedežev v dvorani (1 – 2 eur)
Kontaktni podatki:
e-naslov: dbus@dbus.si
Uradne ure po telefonu vsak dan od 9:00 – 14:00
Kontaktna oseba za kulturno-umetnostno vzgojo, njen telefon in e-naslov: Tomaž Rode
Telefon: 040 465 160

UČNA URA ZA OSNOVNE ŠOLE

UČNA URA O BALETU - KULTURNO IZOBRAŽEVALNI PROGRAM ZA OSNOVNE ŠOLE

KULTURNO IZOBRAŽEVALNI PROGRAM O BALETU ZA OSNOVNE ŠOLE

V primeru, da se zanimate za izvedbo učne ure o baletu vas prosimo, da izpolnite in pošljete POVPRAŠEVALNI OBRAZEC.

Namen programa je seznaniti mlado generacijo z baletom in vzbuditi zanimanje zanj, podati osnovno izobrazbo o baletni umetnosti in seznaniti učence z njenim širokim pojmovanjem oziroma različnimi plesnimi zvrstmi.   
 
Projekt:
a.) in a1.) Učna ura o baletu - Balet od začetkov do danes
b.) in b1.) Različne baletne zvrsti – Mali baletni koncert
 
 
Kratka opredelitev programa:                                              
a.) in a1.)
Namen je seznaniti mlado generacijo z baletom in vzbuditi zanimanje zanj, porušiti neresnične tabuje o baletu, kot recimo to, da je balet samo za deklice. Gledalcem ustrezno predstavimo tudi poklic baletnega plesalca. Predstavitev prikazuje balet kot nekaj sodobnega, saj se ta zvrst umetnosti, ki je stara že nekaj stoletij konstantno spreminja in prilagaja potrebam novega časa, s tem pa tudi zahtevam občinstva. Balet se predstavi na dva načina. Prvim, neposredno s plesalci in plesom v živo, in drugim z uporabo avdio-vizualnih sredstev za   dinamično in zanimivo predstavitev baletne zgodovine. Mlade gledalce v svet baleta popeljeta eden ali dva voditelja, moški in ženska, oba profesionalna baletna plesalca, ob njiju pa s plesnimi točkami baletni plesalci bodisi iz Ljubljane ali Maribora (odvisno od kraja izvedbe). Ob predstavitvi z govorom in plesom se trudimo tudi za vzpostavitev dobre interakcije z mladim občinstvom. Ob koncu lahko tako gledalci ob naši pomoči še sami poizkusijo izvesti kakšen baletni korak. Program vsebuje štiri osnovne cikle: nastanek baleta in stilni ples, klasični in romantični balet; karakterni plesi, sodobni ali moderni balet.
 
b.) in b.1)
Učna ura o baletu prikazuje učencem višjih razredov Osnovne šole način snovanja baletnega koncerta, na katerem bodo natopili baletni plesalci s točkami  različnih baletnih in plesnih stilov. Prvi del je tako namenjen prikazu študija posameznih točk in razlagi različnih stilov v delovnih oblekah (karakterni ples, stilni ples, klasični balet in moderni oziroma sodobni balet), srednji del pripravi na uprizoritev in tretji del mali baletni koncert v kostumih. Učence popeljemo tudi skozi izobraževanje baletnega plesalca in predstavimo njegov delovni vsakdan v profesionalnem baletnem ansamblu. 
 
Program je primeren za
a.) in a1.) učenci OŠ od 1. do 4. razreda
b.) in b1.) učenci OŠ od 5. do 9. razreda
 
Čas trajanja:
a.) 45 minut; a1.) razširjen program 90 minut
b.) 60 minut; b1.) razširjeni program 90 minut
 
Kje:  
na Osnovni šoli v telovadnici ali primernem prostoru, ki omogoča prostor za predstavitev v velikosti najmanj 7 x 7 metrov.
V gledališki dvorani z odrom najmanj 7 x 7 metrov, če je možen dogovor za termin  
 
Cena izvedbe programa:
a.) cena programa 600 eur neto če je predstava na šoli oziroma po dogovoru odvisno od števila sedežev v dvorani (2 – 5 eur)
a1.) cena programa 750 eur neto če je predstava na šoli oziroma po dogovoru odvisno od števila sedežev v dvorani (3 – 6 eur)
b.) cena programa 750 eur neto če je predstava na šoli oziroma  po dogovoru odvisno od števila sedežev v dvorani (2 – 7 eur)
b1.) cena programa 900 eur neto če je predstava na šoli oziroma po dogovoru odvisno od števila sedežev v dvorani (2 – 7 eur)
 
Kontaktni podatki:
e-naslov: dbus@dbus.si
Uradne ure po telefonu vsak dan od 9:00 – 14:00
Kontaktna oseba za kulturno-umetnostno vzgojo, njen telefon in e-naslov: Tomaž Rode
Telefon: 040 465 160

UČNE URE ZA SREDNJE ŠOLE

KULTURNO IZOBRAŽEVALNI PROGRAM O BALETU ZA SREDNJE ŠOLE

KULTURNO IZOBRAŽEVALNI PROGRAMI ZA SREDNJE ŠOLE

V primeru, da se zanimate za izvedbo učne ure o baletu za srednje šole vas prosimo, da izpolnite in pošljete POVPRAŠEVALNI OBRAZEC.

PROGRAM 1
 
Namen programa:
Namen programa je seznaniti mlado generacijo z baletom in vzbuditi zanimanje zanj, podati osnovno izobrazbo o baletni umetnosti in njenim širokim pojmovanjem oziroma različnimi plesnimi zvrstmi.   
   
Naslov dejavnosti/projekta: Baletni workshop – kako nastane baletna predstava
 
Kratka opredelitev programa:
Namen je seznaniti mlado generacijo z baletom in vzbuditi zanimanje zanj. Gledalcem ustrezno predstavimo tudi poklic baletnega plesalca. Predstavitev prikazuje balet kot nekaj sodobnega, saj se ta zvrst umetnosti, ki je stara že nekaj stoletij konstantno spreminja in prilagaja potrebam novega časa, s tem pa tudi zahtevam občinstva. Balet se predstavi na dva načina. Prvim, neposredno s plesalci in plesom v živo, in drugim z uporabo avdio-vizualnih sredstev za dinamično in zanimivo predstavitev baletne zgodovine. Gledalce v svet baleta popeljeta dva voditelja, moški in ženska, oba profesionalna baletna plesalca, ob njiju pa s plesnimi točkami baletni plesalci bodisi iz Ljubljane ali Maribora (odvisno od kraja izvedbe). V prvem delu ob predstavitvi z govorom in plesom dijakom prikažemo način nastajanja baletne predstave z odlomki iz nje, v drugem delu pa odrsko izvedbo v kostumih. Program vsebuje tri osnovne cikle: predtsvitev baletne umetnosti, nastajanje baletne predstave in kratka baletna predstava – baletni koncert.
           
Primerno za dijake gimnazij in srednjih šol
 
Čas trajanja:
90 minut
 
Kje:
na Srednji šoli v telovadnici ali primernem prostoru, ki omogoča prostor za predstavitev v velikosti najmanj 7 x 7 metrov.
V gledališki dvorani z odrom najmanj 7 x 7 metrov, če je možen dogovor za termin.
 
Cena programa:
750 eur neto če je predstava na šoli oziroma po dogovoru odvisno od števila sedežev v dvorani.
 
 
PROGRAM 2
 

UČNA URA O BALETU

BALET OD ZAČETKOV DO DANES IN OPCIONALNO BALETNA PREDSTAVA ALI BALETNI KONCERT

Trajanje programa: cca. 120 minut

UVOD

Pozdrav občinstvu in predstavitev.
Mediator popelje občinstvo skupaj z baletnimi plesalci v čarobni svet baleta, kjer bodo izvedeli in videli:

 • Kako se je balet začel, kako se je razvijal in kakšne plesne zvrsti so še povezane z njim 

 • Kako se baletni plesalec šola in kakšen je delovni dan baletnega plesalca 

 • Krajši odmor 

 • Kako nastane baletna predstava in kako se baletni plesalci pripravljajo na predstavo.

Pogledali si bomo tudi, kako lahko s pomočjo baleta tudi izražamo svoje občutke.
V prvem in drugem delu programa mediator slikovno predstavi vsebino, v dogajanje pa aktivno vključi tudi mlado občinstvo. Postavlja vprašanja, otroke vabi na oder, da se poizkusijo v izvedbi posameznega baletnega koraka.

Kratki vsebinski zapis posameznega sklopa:

KAJ JE TO BALET IN KAKO JE BALET NASTAL?

Moderator predstavi posamezne razvojne smernice:

Kaj je to balet?

Balet je izvedba umetniških plesov z glasbeno spremljavo. Beseda balet izvirno izhaja iz italijanske besede ballo, kar pomeni ples.

Kje lahko iščemo začetke baleta?

 • francoski in italijanski dvori (predstavitev starinskega plesa);
 • mitološka tematika (predstavitev plesa z mitološko vsebino);
 • ples kot gledališka zvrst – francoski kralj Henrik II in njegov sin Henrik III;
 • začetki baleta in Ludvig XIV - Sončni kralj;
 • prvi poklicni baletni plesalci na francoskem dvoru;
 • ali so dekleta na začetku sploh plesala?;
 • krajšanje dolžine baletnega kostima odredi posamezna baletna obdobja;
 • baletni plesalec ni le plesalec ampak tudi igralec - pantomima (Jean-Georges Noverre);
 • dekleta se povzpnejo na konice prstov
 • romantični balet in najpomembnejši baleti obdobja (odlomek iz baleta Giselle);
 • iz Francije v Rusijo in klasični balet – 19. stoletje – Petipa, Fokine, Diaghilev... (baletni odlomek);
 • 20. stoletje – rojstvo novih baletnih tehnik - razvoj baleta v Sloveniji
 • znameniti baletni plesalci

DELOVNI DAN BALETNEGA PLESALCA

Baletne vaje:

Delovni dan baletnega plesalca se prične z baletnim treningom , zaporedjem posebnih plesnih vaj, ki pomagajo, da se baletni plesalci segrejejo in povadijo korake, ki jih pozneje izvajajo v različnih kombinacijah na odru.

Prikaz baletnega treninga z baletnimi plesalci:
 • PLIE,
 • BATTEMENT TONDU
 • JETE
 • ROND DE JOMBE
 • FONDUE
 • GRAND BATTEMENT
 • ADAGIO
 • PIRUETTES
 • SKOKI
 • VALSE

Po vsakodnevnem treningu sledijo vaje za baletne predstave.

KAKO NASTANE BALETNA PREDSTAVA

Nastajanje baletne predstave:

 • Učenje koreografije in povezava le te z glasbo - štetje Kaj je koreografija in kaj je koreograf? (odlomek – prikaz postavljanja baleta - pas de deux)

 • Vsebinska pripoved zgodbe s pantomimo – balet in čustva

 • Kako potekajo vaje za baletno predstavo, potem ko je koreografija že postavljena (Prikaz)

 • Scena in kostumi

 • Odrske vaje, glavna vaja in generalka

page2image4173907968

OPCIONALNO: IZVEDBA BALETNE PREDSTAVE PO VAŠEM IZBORU ALI BALETNEGA KONCERTA

Cena:

 • po dogovoru
 
 

Baletne predstave za otroke

LA FONTAINOVE BASNI

LE FONTAINOVE BASNI - balet za otroke

LE FONTAINOVE BASNI

balet za otroke

V primeru, da vas baletna predstava Romeo in Julija zanima, vas prosimo, da izpolnite in pošljete POVPRAŠEVALNI OBRAZEC.

Žanr: baletna predstava za otroke

Primerna starost: 3 – neomejeno

Dolžina predstave: 45 minut

Predstava Nima odmora

Cena: 900 eur

La Fontainove basni so nova originalna baletna predstava za otroke – dodajmo kar vseh starosti. Vsebinsko se naslanja na basni Jean de La Fontaina. Za standardno uprizoritev so izbrane tri, in sicer Miška in lev, Nečimrna vrana in Zajec in želva. Struktura predstave je modularna – vsaka basen je celota zase. Na ta način je možno uprizoriti (za npr. zelo majhne otroke) samo posamezen del in ne tvegati izgube pozornosti ali povzročiti nejevolje med tem, najzahtevnejšim segmentom publike. Balete povezuje igralec – v vlogi samega La Fontaina – ki basni predstavi (skozi življenjsko situacijo, prebere, pove, spiše …), otroke seznani z vsebino zgodbe in spregovori tudi o nauku vsake basni. Ista zgodba je nato uprizorjena skozi ples oz. gib.

Basen, kot literarna oblika, ima pri komunikaciji z otroci nekaj očitnih prednosti. V njih nastopajo živali, ki so izrazito blizu otroškemu svetu, nastopajo v pravljicah in se jih z lahkoto poveže s raznimi označevalci človeških lastnosti in karakterjev. Otroško razumevanje metafore se prvotno vzpostavi ravno skozi igro in pravljico, prevladujoči liki pa so velikokrat prav živali. Če citiram sodobnega nemškega filozofa D. Schwanitza: » … odgovor na staro filozofsko vprašanje, kaj našega duha spaja s telesom, je – metafora …«, ki metaforičen način mišljenja postavlja za osnovo razumevanje strukture zahodnega mišljenja. Basen je torej poučna ne samo na svoji dobesedni ravni (zgodba in nauk), temveč tudi formalno, kot vzorec prenesenega pripisovanja pomenov oz. metafor. S konceptom predstave Tri La Fontainove basni gremo v abstrakciji še korak dlje – vzpostavili bomo neposredno vez v izražanju iste vsebine (preproste, otroške) skozi dva povsem ločena medija – besedo in gib. Morda ni zanemarljivo tudi razmerje med pojmom, ki je podstavljen besedi in telesom kot podstatjo giba. Pred otroci bo neposredno na voljo vpogled v primerjavo, kako skozi gib, balet izraziti in povedati isto vsebino (zgodbo, ki je že tako metaforična, vendar lahko razumljiva). Seveda bo ta namen ostal otrokom prikrit in bo deloval zgolj sam po sebi, ter jim pustil, da se ne obremenjujejo z analitično pozicijo, ki ji bodo izpostavljeni, ter preprosto uživajo v zgodbi in plesu. Predstava s svojim večplastnim namenom in sporočilom, pa vendarle na ta način postane dobra naložba – morda za kakšen prihodnji pogovor s starši ali učitelji ali pa preprosto kot izkušnja in podlaga za nadaljnjo osebno rast.

Predstava traja skupno do 45 minut in je primerna za pred – in osnovnošolsko publiko (navajeno na normative pedagoških ur). Zaradi modularnosti jo je mogoče skrajšati ali podaljšati v korakih po 15 minut. Zasedba zahteva igralca (La Fontaine) in dva plesalca (v vsaki basni za dve živali) ter pianista za klavirjem. Glasba je avtorska (Aleksandra Naumovski Potisk).

Kratka vsebina:

Prolog (La Fontaine)

Miška in lev

Ker lev ne požre majne miške, ki ga je nekoč zmotila pri počitku, je izdatno poplačan, ko ga le-ta reši iz mreže, v katero se je ujel. 

Vloge: miška, lev

Nauk: Nikoli ne sodi po predsodkih in videzu. Vsakdo je lahko koristen – tudi, če je »majhen«.

Nečimrna vrana

Nezadovoljna (premalo samozavestna?) vrana se okiti s perjem pava in se postavlja pred drugimi vranami in pavi – ter namesto občudovanja dobi le prezir.

Vloge: vrana, pav

Nauk: Ne kiti se s tujim perjem, temveč poišči zadovoljstvo v tem, kar si.

Zajec in želva 

Zajec je zaradi norčevanja iz veliko počasnejše želve sprejel tekmovalni izziv v teku in zaradi podcenjevanja – izgubil.

Vloge: zajec, želva

Nauk: Počasi se daleč pride. 

Epilog (La Fontaine)

Predstava je primerna za skoraj vse starosti. Vsebinsko je povezljiva z mnogimi vsebinami v šolah (na področju literarnih zvrsti – basen, zgodovine književnosti – La Fontaine, jezikoslovja – metafora, vzgoje – nauki basni, umetnostne vzgoje – relacija med literaturo, glasbo in plesom itd.), zato smatramo, da jo bo primerno ponuditi tudi za namen šolskih kulturnih dni ali drugačnih pedagoških prireditev. Mislimo tudi, da modularna oblika predstave predstavlja dober formalni okvir, ki bo otrokom blizu … konec koncev je po obliki in dolžini podobna klasični risanki, le da v umetniški obliki in seveda v živo.

Glasba: Aleksandra Naumovski Potisk

Koreografija : Luka Žiher

Plesalci : Urša Vidmar / Metka Beguš, Petar Đorčevski / Filip Viljušić

Igralec: Jan Bučar / Gregor Prah

Ideja, scenarij, scenografija, luč in režija: Saša Potisk

Kostumografija : Tina Kolenik

Šiviljstvo: JOKS d.o.o.

Fotografija : Janez Kotar

Produkcija: Kulturno umetniško društvo Cona 8 v sodelovanju z DBUS

RATATOUILLE

RATATOUILLE - balet za otroke po risanem filmu Walt Disneya

RATATOUILLE

balet za otroke po risanem filmu Walt Disneya

V primeru, da vas baletna predstava Romeo in Julija zanima, vas prosimo, da izpolnite in pošljete POVPRAŠEVALNI OBRAZEC.

Žanr: baletna predstava za otroke

Dolžina: 45 minut

Cena: 1.500 eur oziroma po dogovoru

Glasba: Michael Giacchino

Koreografija: Tijuana Križman Hudernik

S predstavo lahko gostujemo tudi na šoli, pri čemer mora biti zagotovljen prostor velikosti najmanj 7×7 metrov in osnovna luč

Fotogalerija