Nazaj na ARHIV 2015


9. REVIJA KLASIČNO-BALETNIH ŠOL IN DRUŠTEV RS


V soboto, 16. maja 2015 je bila ob 15.30 in 18. uri v Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah na sporedu tradicionalna, 9. revija klasično baletnih šol in društev Republike Slovenije. Na letošnji reviji se je predstavilo več kot 200 učencev različnih slovenskih baletnih šol in društev. Kot spremljevalni program je obeležil nastop Mladega slovenskega baleta.

Baletne revije so od prve leta 2005 v Celju prepotovale precejšen del Slovenije vse od Sežane, Bleda, Rogaške Slatine, Zagorja, Portoroža, Lendave, Velenja do Jesenic, kjer so se ustavile leta 2015. Petnajst učiteljev iz sedemnajstih šol iz vseh koncev Slovenije je pripravilo kar dvajset koreografij. Zaplesali so beli labodi, pa palčki, pa lutke, začutili smo pomlad, pa poletno nevihto, pa jesen, vrtince, ogenj, pa elegijo, nastopajoči so se vrteli v etudah, serenadi, polonezi in valčkih.

Društvo baletnih umetnikov Slovenije je kot nagrado povabilo Mladi slovenski balet, ki je za zaključek popeljal množico balerinčic in balerinčkov v čarobni svet zaresnega baleta.

Gledališče Toneta Čufarja z direktorico go. Branko Smole nas je posvojilo za ves dan in v mestu se je začutilo, da se dogaja nekaj neobičajnega, a vznemirljivega.

Za popestritev dogodka je Ernő Sebastian v avlo gledališča razporedil panoje z baletnimi fotografijami domačih in svetovno uveljavljenih baletnih umetnikov, ki jih je DBUS gostil na svojih gaudeamus in mednarodnih gala koncertih. Podobe so se mladim plesalcev gotovo vtisnile v spomin kot vzpodbuda za trdo delo in uspeh na nastopih, tekmovanjih in naslednji jubilejni deseti reviji.

Na reviji so se ob odhodu v pokoj zahvalili baletni pedagoginji na Konservatorju za glasbo in balet Ljubljana Darji Sebastian za dolgoletno uspešno in predano delo v baletu, pohvale pa so prejeli tudi mentorji baletnih skupin.