Nazaj na ARHIV 2014


1. SLOVENSKO TEKMOVANJE KOREOGRAFSKIH MINIATUR

 

nedelja, 22. junij 2014

Tartinijev trg, Piran

 

V okviru Festivala plesa Piran, ki letos že desetič zapored poteka na Tartinijevem trgu v Piranu, je Društvo baletnih umetnikov Slovenije 22.junija 2014 organiziralo 1. slovensko tekmovanje koreografskih miniatur. Misija tekmovanja je promocija baleta in plesa, njuno vrednotenje v najširšem smislu različnih plesnih stilov in oblik, odkrivanje domačih koreografskih potencialov in spodbujanje njihovega razvoja ter razvoja kvalitete s področja baletne in plesne koreografije ter vpoznavanje širšega kroga populacije s trenutnim stanjem in trendi na področju koreografije. 

Tekmovanje je potekalo v dveh krogih, v katerih so koreografi predstavili po eno koreografijo na glasbo po lastnem izboru in po eno koreografijo na glasbo slovenskega avtorja. Strokovna žirija, ki so jo sestavljali priznani ustvarjalci s področja baleta in plesa v Sloveniji in tujini: Jean-Loup Jordan iz Francije in hkrati tudi predsednik žirije, Valentina Turcu – ena najvidnejših domačih koreografskih osebnosti, Maruša Vidmar – nekdanja prvakinja baleta SNG Opera in balet Ljubljana, publicistka Jedert Jež Furlan in solist baleta SNG Maribor, Matjaž Marin, je izmed šestih koreografov in dvanajstih koreografij za zmagovalca izbrala Sinišo Bukinca, ki deluje na primorskem kot samostojni umetnik in samozaposleni v kulturi, drugo mesto pa je zasedla Claudia Sovre, sicer članica SNG Opera in balet Ljubljana.  Tretje nagrade žirija ni podelila. Bukinac in Sovretova sta poleg zlate in srebrne plakete prejela tudi priložnost ustvarjanja daljših koreografij za Mladi slovenski balet, ki deluje v okviru Kariernih perspektiv, sofinanciranih iz Evropskih socialnih skladov. Javna podelitev nagrad bo 25.junija 2014 na Tartinijevem trgu v Piranu v okviru Gala baletnega koncerta pod zvezdami, ki ga Društvo baletnih umetnikov Slovenije vsako leto podari mestu Piran, kot edinemu slovenskemu mestu, ki enkrat letno organizira festival, na katerem se lahko predstavijo plesalci ne glede na družbeni status, zvrst plesa in starost. 

Organizatorji Prvega slovenskega tekmovanja koreografskih miniatur in desetega Festivala plesa Piran so Društvo baletnih umetnikov Slovenije, ZKD Karol Pahor Piran, JSKD, Občina Piran, Avditorij Portorož, omogočili pa sta ju Ministrstvo za kulturo, Občina Piran in Evropski socialni sklad. 

 

 

REZULTATI TEKMOVANJA

 

Urnik tekmovanja:

21.00 – 1. krog tekmovanja: Koreografske miniature na glasbo po izboru koreografov

22.00 – 2. krog tekmovanja: Koreografske miniature na glasbo slovenskih avtorjev po izboru koreografov

 

Strokovna žirija:

Jean-Loup Jordan – predsednik

Maruša Vidmar

Valentina Turcu

Jedert Jež Furlan

Matjaž Marin

 

Organizacijski odbor:

Tomaž Rode

Vojko Vidmar

Darja Sebastian

Matjaž Marin

Igor Mede